Pagina's

vrijdag 18 april 2014

hypotheek afgelost!

Op 15 april 2014 hebben wij onze hypotheek afgelost! Een heugelijke dag! Nou, we hebben niet alles afgelost: we hebben onze aflossingsvrije hypotheek afgelost.

We moesten van tevoren een brief sturen naar de hypotheekverstrekker met het verzoek tot aflossing. Daarop kregen we een brief terug, met daarin keurig aangegeven het bedrag dat we dan moesten overmaken (ruim € 21.000,00), op welke rekening en onder vermelding waarvan. De aflossing is boetevrij, want is volledig uit eigen middelen gedaan.

Ook werd er aangegeven dat er, als de hypotheek eenmaal was afgelost, er geen onderpand meer nodig was en dat de hypotheek dus kon worden uitgeschreven uit het Hypotheekregister bij het Kadaster. Daar hadden we nog niet bij stilgestaan, maar is natuurlijk wel logisch. Er moet een notaris ingeschakeld worden, die voor deze "royering" bij het Kadaster natuurlijk een vergoeding vraagt. Gelukkig hoeft de royering niet gelijktijdig met de aflossing plaats te vinden. We hebben dus nog even om een (goedkope) notaris te vinden, die alleen deze handeling maar hoeft uit te voeren.

We hebben nu alleen nog een spaarhypotheek over. Volgend jaar gaan we eens bedenken wat we daarmee willen.

5 opmerkingen:

 1. Je mag net zo lang doen als je wilt over die royering. Je zou m zelfs kunnen laten staan (stel dat je ooit weer een hypotheek bij deze bank wilt opnemen). Dus zoek rustig naar de goedkoopste notaris. Bij mijn ouders (die ook niet wisten dat dit moest) heeft het zelfs meer dan 15 jaar geduurd voordat ze hieraan toekwamen. Ik weet niet wanneer je last hebt van zo'n openstaande 0-hypotheek bij het kadaster. Wie wel?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alleen als je een andere woning ngaat aankopen dan kan ie in de weg komen te staan anders mooi de paar honderd euro notarisgeld in je zak houden

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Voor het royeren hoef je niet persoonlijk langs te huppelen bij een notaris. Dus zoek effe op internet de goedkoopste "menselijke printer" uit en ga met hem in zee. Alles wordt toch automatisch geregeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heerlijk! Ik hoop dat je op goedkoopste notaris een goede notaris in de buurt hebt gevonden. Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen